Ime Mevludina Omerčića iz Cazina jako je poznato ljubiteljima lovačkih pasa u Krajini, BiH, a i van granica naše države.

Ovaj lovac član je u tri lovačka udruženja i to LD „Jelen“ Cazin, ULD „Grmeč“ Bosanska Krupa i ULD „Srna-Grmeč“ Ključ, a osim lovačkih vještina poznat je po pedantnom i predanom radu na polju kinologije.
- Nikada nisam dočekao lovnu sezonu bez najmanje jednog lovačkog psa. To je bilo još dok sam bio mlad lovac, a vremenom se ljubav toliko razvila da sam registrovao odgajivačnicu pri FCI-u pod nazivom „Od Omerčića“ gdje uzgajam brak jazavčare i slovačke kopove, kaže nam Mevludin.
Njegova odgajivačnica u posljednje tri godine bilježi uspjeh što dokazuju štenci koji se pokazuju kao izuzetni lovački psi.


Ljubav koju je imao prema psima proširena je znanjem koje je Mevludin sticao kroz edukacije za kinološkog sudiju.
- Zbog velike ljubavi prema psima ja sam 2001. godine položio prvi ispit za kinološkog sudiju. Nisam stao samo na domaćim goničima, te sam usvajao znanja i danas sam sudija za III, IV, VI, VII i VIII FCI grupu, te sudija za rad i krvni trag VI FCI grupe, objašnjava nam Omerčić.
Pošto živi u centru grada Omerčić je bio prisiljen svoju odgajivačnicu da izmjesti na periferiju. Sa putovanjem, hranjenem, brigom i vođenjem higijene dnevno provede i tri do četiri sata uz pse, ali kako kaže nije mu uopšte žao ni krivo jer ga to čini ispunjenim i sretnim.
- Dosta vremena oduzimaju psi, jer ja lično volim da je sve čisto i uredno. Minimalno sam tri sata sa njima svaki dan, a kada se vrše obuke i treninzi to je onda i više, govori Omerčić.
U trenutku kada smo radili tekst Mevludin je u svojoj odgajivačnici imao šest odraslih pasa, ali i šestero štenadi. Mevludinova štenad, poznata po kvalitetnom eksteriju i radu, nalaze se diljem BiH, ali i van granica BiH.

K.T.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).