Danas je u zgradi Saveza lovačkih organizacija u BiH održan prošireni sastanak Upravnog odbora Lovnog kinološkog saveza, kojem su prirustvovale i kinološke sudije. Sastanak je otvorio Muhidin Handžić, predsjednik koji je pozdravio sve prisutne. Na sastanku je primarno bilo  govora o aktuelnoj problematici u oblasti lovne kinologije, a najviše o tome preko koje organizacije će LKS nastaviti ostvarivati prava.

Naime LKS nije direktan član krovne kinološke organizacije u BiH te lovci i LKS, da bi dobili međunarodno priznate rodovnike, moraju ostvariti saradnju sa nekim od kinoloških saveza koji je članica krovnog Kinološkog saveza u BIH.

Podsjećamo u maju je BKS jednostrano prekinuo saradnju sa LKS-om, te je navedenu saradnju moguće ostvarivati putem Kinološkog saveza RS-a ili Kinološkog saveza Herceg Bosne.

Iz LKS danas je poručeno da će LKS uraditi sve da zaštiti interese lovaca, te da je svim sudijama pružena prilika da nastave raditi kao kinološke sudije.

Prisutnima se obratio i Muhamed Hodžić, predsjednik SLOuBiH-a, koji je objasnio da je ovo jedan prijelazan period, jer LKS želi da, u konačnici,  postane dio Kinološkog saveza u BIH kako ne bi morala preko trećih pravnih lica ostvarivati svoje interese.

- Moramo biti svjesni da nas ima na desetke hiljada i da je LKS jedna snaga koja mora da se poštuje. Naprotiv, do sada je naš glas bio zanemaren i nismo se čuli i sa ovolikom brojnošću mlatene nismo imali nikakva prava, rekao je Hodžić.

Na kraju trebamo spomenuti da je LKS dobio podršku prisutnih, te su sudije pristale da ponovo budu na sudijskim listama LKS-a.

 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).