U vrijeme kada se aktiviraju krpelji neophodna je zaštita pasa o čemu smo ranije pisali. Lovci često sklanjaju krpelje sa pasa i misle da je time završen proces "problema sa krpeljom". Iskustva sa terena govore drugačije.

Mali dio krpelja nosi u sebi praživotinje, protozoe iz reda babesia (Babesia spp., Babesia canis, red Piroplasmida). Krpelj već pri ugrizu i "kačenju" na psa prenosi ovu protozou na psa i tu nastaju problemi.

Pas u prvih nekoliko dana djeluje u potpunosti normalno, a onda se javljaju prvi simptomi-bezvoljnost i odbijanje hrane.

Ukoliko vaš pas odbija hranu tokom 24 sata to je obavezan znak da se obratite veterinaru, inače može da bude kasno.

Inkubacija piroplazmoze traje oko 7 sada, a nakon ujeda krpelja moguće je otkriti u prisustvu krvi tek nakon 3-4 dana od ujeda. 

Glavni simptomi bolesi su, osim navedenih:

1. Visoka temperatura (41 stepen)

2. Malaksalost i depresija

3. Krv u urinu

4. Blijeda sluznica

5. Problemi sa probavom u vidu proljeva ili začepljenja

6. Povraćanje

7. Ubrzan rad srca.

Šta uništava piroplazmoza i kako je spriječiti/liječiti?

Piroplazmoza uništava eritrocite, te dolazi do naglog povećanja jetrenih u bubrežnih enzima, odnosno problema u radu sa jetrom i bubrezima. Najbitnija je brza reakcija, jer pas nakon inkubacije vrlo često ugiba. Nakon reakcije veterinara obično se mora čekati 2-3 dana kako bi se vidjelo da li pas dobro reaguje na terapiju, a samo izliječenje podrazumjeva povratak apetita, te je poruka koju veterinari upute u tim trenucima: "Ukoliko počne da jede preživjet će".

Nakon izliječenja psa, potrebno da je da miruje 20-ak dana, jer eritrociti nisu u potpunosti oporavljeni, a pas ostaje subklinički inficiran cjeli život, te kao takav nije pogodan za doniranje krvi.

Piroplazmozu je moguće spriječiti jedino aplikacijom preparata za odbijanje ili uništavanje krpelja koji dolaze u oblicima ampula, tableta ili ogrlica.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).