Na području lovačke sekcije „Goleš“, LD „Vlašić“ Travnik,

u neposrednoj blizini lovačkog doma „Ibrahim Dr. Kerić“, u junu mjesecu počela je izgradnja i ograđivanje površine za prihvatilište divljači. Na osnovu inicijative ove lovačke sekcije na februarskoj sjednici predsjedništva LD „Vlašić“ Travnik donesena je odluka da se pokrenu aktivnosti oko dobijanja saglasnosti za izgradnju prihvatilišta površinu u šumskom kompleksu kod ŠGD/ŠPD Srednjobosanskog kantona, u odjelu 34 odsjek „b“ Gospodarske jedinice „Goleš – Radalje“ na mjestu zvanom Duga kosa.


Inicijativa je proširena i na Kinološku sekciju LD „Vlašić“ Travnik, te je ista jednoglasno prihvaćena na sastanku Upravnog odbora sekcije. Poslije provedenih aktivnosti prema zaključcima Predsjedništva LD „Vlašić“ Travnik, u prvoj polovini juna mjeseca ove godine izašla je komisija ŠGD/ŠPD SBK/KSB na teren i izvršila identifikaciju i obilježavanje površine u odjelu 34 odsjek ‘’b’’, uz prisustvo predstavnika lovačke sekcije „Goleš“. Na terenu su izvršeni određeni radovi na sanaciji šumske saobraćajnice koja ide neposredno uz samu površinu, te dovođenje pitke vode za pojilo i kaljužište u prihvatilištu.
Lovačka sekcija „Goleš“ je zakazala akciju ograđivanja drugog vikenda mjeseca juna 2020. godine, na koju se odazvalo članstvo iz četiri lovačke sekcije te domaćini, redovni članovi lovačkog društva. Pored najbrojnijih domaćih lovaca sekcije „Goleš“ akciji su prisustvovali i lovci iz sekcija Bjelo Bučje, Karaula, Guča Gora-Hum i sekcije Vilenica-Bukovica.


Dopremljeno je 50 tabli armaturne mreže na dvije lokacije, te su iste postavljene u dužini od tri kilometra. Za sve učesnike lovačka sekcija se pobrinula da pripremi dovoljno lovačkog graha, kao i piće.
Treba napomenuti da je Mirsad dr. Peco donirao hrastovo kolje za učvršćivanje ograde, gdje je to bilo potrebno zbog nedostatka živih stabala za koja je pričvršćena armaturna mreža. Takođe je ugrađena metalna kapija na ulazu u prihvatilište. U narednom periodu planiraju se očistiti prosjeke od sitnog rastinja sa osmatračnicom koja će biti na središnjem dijelu prihvatilišta.

Prenesno iz Lovačkog lista
Tekst i foto: S.Ličanin

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).