Da je zaštita i uzgoj divljači primarna doktrina lovaca i lovačkih udruženja znaju i ptice na grani. Ali isto tako poznata je ljubav lovaca prema 

četveronožnom najboljem ljudskom prijatelju-psu. To su na primjeru dokazali Nusret Mršo i Rešad Hujdur, lovci LD "Biserna" iz Goražda. 

"Kolega Rešad i ja smo se našli na terenu između Pala i Podgraba i vidjeli smo napuštene pse. Nije mi bilo jasno da neko ima, odnosno da neko nema srca, pa da ostavi štenad na minusu, napuštene. Odmah smo reagovali i ubacili pse u automobil, te smo ih utoplili i nahranili. Radi se o šarplanincima. Jednog smo udomili već kod komšije, a ostale je udomila veterinarka. Štenad je bilo neophodno očistiti od parazita i vakcinisati, te smatram da je najbolji potez bio ostaviti ih u njenim sigurnim rukama.", rekao nam je Nusret Mršo.

Kako kažu ova dva lovca iz LD "Biserna" nijednog trenutka nisu sumnjali šta da urade, jer bi bespomoćna štenad vjerovatno uginula na minusu i u uslovima u kojima su ostavljeni.

Pogledajte video spašavanja psića.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).