Protekle sedmice su u Krajini i Bosanskom Petrovcu organizovana tri komercijalna lova.

Prvi put su komercijalni lov organizovali bužimski lovci, članovi LD „Lovac“ i uspješno su položili test. Odstrijeljeno je 10 divljih svinja, a ekipa zadužena za organizaciju pokazala je da Bužim može računati na ovakve vrste lovačkih druženja i okupljanja. Druženju je prisustvovalo preko 200 lovaca iz cijele BiH, a pogoniči su ostavili srce na terenu.

Nakon posjete Bužimu i učešća u lovu posjetili smo Sanski Most i LD „Sana“. Sanjani su poznati po dugogodišnjoj tradiciji organizacije komercijalnog lova u decembru. Sa današnje distance možemo kazati da su očekivanja prevaziđena, kako nas, učesnika lova, tako i organizatora. U petosatnom lovu i krajnje požrtvovanom radu „pogona“ odstrijeljeno je 36 divljih svinja i dvije lisice.

Na kraju nam je ostala posjeta Bosanskom Petrovcu, gdje su nas, kao i u Sanskom Mostu i bužimu, dočekali srdačni domaćini iz ULD „Srndać 32“, ali i hladno vrijeme praćeno snijegom.

Ujutro, dok smo se poredali po čekama, snijeg je počeo da pada jače, te su učesnici sumnjičavo gledali jedni druge uz konstataciju da je u pitanju „nehora“, odnosno da će pogoniči i psi teško uspjeti da nađu, sigurno zaleglu, divljač.

Ipak, nakon provedenog sata na čekama psi su počeli da se oglašavaju, a zatim su se čuli i prvi pucnji. Psi i pogoniči dali su više od 100% svojih mogućnosti, što je na kraju imalo za rezultat odstrijeljenih 16 divljih svinja.

Treba spomenuti da je u sva tri lova učestvovao predsjednik SLOuBiH-a Muhamed Hodžić kao i članovi UO SLOuBIH-a.


Cijelu reportažu čitajte u januarskom broju Lovačkog lista....

 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).