U petak u poslijepodnevnim satima u naselju Tihovići, članovi Vogošćanskog Lovačkog društva „Lane“ započeli su hajku na medvjeda, koji je nedavno u ovom naselju upao u štalu Hašima Kahrimana, te u njoj ubio jednu ovcu a više njih povrijedio i preplašio.

Prema riječima Nermina Pašalića, predsjednika skupštine Lovačkog društva „Lane“, cilj ovog lovačkog društva bio je da se preventivno spriječe daljnje štete koje su medvjedi već učinili mještanima ovog područja. Potjera za medvjedom trajala je nekoliko sati, a mještani su upozoreni da se ne kreću šumom sami i u tišini, jer se na taj način izaziva velika opasnost od susreta sa medvjedom.

Nakon višesatnih napora hajka je najzad urodila plodom. Medvjed je protjeran i usmjeren u svoje stanište iz kojeg je i došao. U slučaju da mještani primjete, vide ili saznaju nešto za pojavu medvjeda na ovom naseljenom području, dužni su obavijestiti policiju, Lovačko društvo „Lane“ ili Općinski štab Civilne zaštite u Vogošći.

 

Izvor: Rtvvogosca.ba

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).