Nakon što je nedavno medvjed upao u vogošćansko naselje Tihovići i usmrtio ovcu, te uznemirio lokalno stanovništvo članovi LD „Lane“ iz Vogošće su poduzeli niz aktivnosti sa ciljem zaštite stanovnika Tihovića. U širem rejonu naselja postavili su znake upozorenja na pojavu medvjeda, a organizovali su i lovačke patrole. Osim toga, sutra će u 17h organizovati hajku na medvjeda sa ciljem da medvjeda udalje od naselja Tihovići piše RTV Vogošća.

Pošto se radi o zaštićenoj vrsti, i odstrijel je u FBiH zabranjen, lovci će hajkanjem, a u cilju zaštite stanovništva, pokušati da udalje medvjeda od naseljenih mjesta.

Lovovođa LD „Lane“ Nusret Kulo pretpostavlja da medvjed ulazi u Tihoviće zbog nedostatka hrane. Također, upozorava stanovništvo da u blizini kuća ne ostavljaju otpad, posebno životinjski jer to privlači medvjede.

Iz LD „Lane“ apeluju na građane da se ne kreću šumom u ranim jutarnjim ili večernjim satima, da ne šetaju sami i u tišini jer postoji realna opasnost da se susretnu sa medvjedom.

Izvor: rtvvogosca.ba

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).