Na jučer održanom sastanku Upravnog odbora prisutnima se obratio predsjednik Muhamed Hodžić sa molbom da se prati zdravstveno stanje kod divljih svinja.

"Savez je dobio upute, a ja ih proslijeđujem vama. Upućena nam je molba da pratimo stanje sa afričkom svinjskom kugom. Iako do sada nije bilo zabilježenih slučajeva i čini se da nas je, hvala Bogu,  afrička svinjska kuga zaobišla, ipak ne treba da se opuštamo. U slučaju pronalaska leševa divljih svinja lovci su dužni markirati mjesto na kojem su našli leš, a potom kontaktirati nadležne iz lovačkog društva. Potom će oni da kontaktiraju SLOuBiH ili glavnog federalnog veterinarskog inspektora, kako bi se poduzele mjere", poručio je predsjednik Hodžić.

Kako je objasnio jedan od simptoma kod divlje svinje zaražene afričkom svinjskom kugom je visoka temperatura te se zaraženi leševi uglavnom mogu naći na hladnim, sjenovitim mjestima pa i u vodi. 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).