Mještani Gunjani, sela u općini Kreševo, spasili su mladunče medvjeda koje se spustilo do ovog mjesta u nedjelju. Redakcija našeg portala obišla je ovo mjesto i uspjela fotografisati Mašu, kako su je nazvali. 
Veterinari su utvrdili da se radi o ženki , dva-tri mjeseca starosti. Humani čin spašavanja uradila je porodica Bećar, Rasim, Sija i njihov sin Zakir. Mladunče je završilo kod komšija u dvorištu, te su ga oni na poziv preuzeli i nahranili.

Kako su nam rekli meče je bilo slabašno, ali su ga uspjeli "povratiti". Kako smo saznali u slijedećim danima bi do porodice Bećar trebalo da dođu predstavnici federalnog inspektorata za šumarstvo, a planirano je prebacivanje mladunčeta u Pionirsku dolinu gdje bi trebalo da bude adekvatno zbrinuto.

Porodicu Bećar posjetili su i predstavnici ULD "Tetrijeb Gunjani" Kreševo koji su iskazali zahvalnost porodici Bećar na ovom, prije svega, humanom činu.

"Na naše društvo stigla je informacija u subotu poslijepodne da se mladunče kreće ovim dijelom Kreševa. Nekoliko naših lovaca je obilazilo teren, ali bezuspješno. Zahvaljujemo se savjesnoj građanki koja nam je prijavila viđenje mladunčeta, ali i porodici Bećar, kao i lovcima koji su obilazili teren.", rekao nam je Ibrahim Agić, predsjednik ULD "Tetrijeb Gunjani" iz Kreševa.

 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).