Medvjedi su veliki sisari nastanjeni na cijelom planetu. Postoji osam vrsta medvjeda, a uz njih još više podvrsta. Pronalazimo ih i na južnoj i na sjevernoj hemisferi, ali najviše na tlu Evrope, Amerike i Azije. U divljini žive preko 30 godina, a zabilježen je slučaj medvjeda koji je u zatvorenom živio preko 47 godina.

Radi se o životinjama koje spadaju u najjače i najmasivnije na Zemlji.

Polarni medvjedi su ujedno i najveći medvjedi. Bijelog krzna nastanjeni na polarnim predjelima ova vrsta medvjeda može da teži do 700 kilograma, te da bude duga oko 3 metra.

Tzv. Sunčani medvjed je najmanja vrsta medvjeda, raste do 1.5 metra, a teži maksimalno do 70 kilograma.

Dok je ishrana polarnog medvjeda bazirana skoro isključivo na mesu (mesožderstvo), ishrana pande temelji se na bambusu. Inače medvjedi su u pravilu svaštojedi.

Sa izuzetkom majke sa mladunčadima, medvjedi su uglavnom samotne životinje.

Radi se o životiinjama koje su aktivne po danu, mada mogu biti aktivni i noću i u vrijeme sumraka.

Medvjedi su inteligente životinje i razvijaju sjajne sposobnosti korištenja dostupnih predmeta za igru i lov. Imaju sjajno pamćenje, a u odnosu na ljude imaju mnogo bolju sposobnost orijentacije.

Osjetila sluha, vida i mirisa kod ovih životinja su na nivou superheroja. Moguće je da osjete mirise na kilometarskim udaljenostima, a sa velikih udaljenosti su u mogućnosti da vide da li su šumski plodovi zreli.

Fantastični su penjači, ali i trkači. Na kratkim distancama uspiju dostići brzine od 60 kilometara na sat.

Za vrijeme hibernacije srce medvjeda kuca usporeno. Sa normalnih 55 otkucaja u minuti spadne na 9 otkucaja u minuti.

Ženka se veoma zaštitnički ponaša prema mladima. U nekim slučajevima bilježi se njena briga o mladima čak do četvte godine njihovog života. Medvjedi su u stanju da su bore do smrti za članove porodice.

Medvjedi duboko žaluju za smrti bližih članova. Mladunčad koju majka napusti smrću, ili majka stradalog mladunčeta, znaju da sedmicama tuguju ispuštajući zavijajuće zvukove za njom.

Tigar je jedina vrsta koja je poznata po tome da lovi medvjede, pa čak i odrasle primjerke.

Od osam vrsta medvjeda njih šest je na listi ugroženih prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN). Samo crni medvjed i smeđi medvjed nisu na ovoj listi.

Najjednostavniji i najtačniji način utvrđivanja starosti medvjeda je promatranje njegovog zuba pod mikroskopom gdje se za svaku godinu, kao kod drveta, kreira jedan krug/god.

Medvjedi imaju dva sloja krzna. 

Za razliku od velikog broja sisara medvjedi mogu da vide u bojama.

Medvjedi su kroz historiju prisutni u mnogim kulturama, a označavau snagu, moć i ljubav.

Koala medvjed ustvari nije vrsta medvjeda, radi se o torbaru.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).