Proteklih mjesec dana lovci su u akcijama iznošenja soli u lovišta za potrebe divljači. Zašto je sol bitna za divljač česta je tema rasprava kod lovaca. Jedan od razloga zašto sol treba da se iznosi je ph vrijednost zemljišta. Naime zemljište u lovištima je sve kiselije, te su time prirodni minerali i soli sve nedostupniji divljači. Također sol reguliše probavu i poboljšava tjelesnu težinu. Nedostatak soli može da dovede do lošeg stanja krzna kod divljači, ali i smanjene reproduktivnosti. Nerijetke su fotografije srndaća i ostalih papkara koji ližu sol sa asfalta kako bi zadovoljili potrebe za svim nutritijentima koji im nedostaju.

Dok se kod nas tek posljednjih godina u lovišta unose poseben vrste soli za divljač na zapadu se to radi i ranije. U raspravama se često nađe poneki lovac koji zastupa stanovište da nema razlike između kuhinjske i soli specijalno pripremljene za divljač.

Sol koja dolazi u blokovima ili kolutovima namijenjena za divljač radi se po recepturi na način da se divljači u nju ubacuju i ostale soli i minerali. Najidealniji način pravljenja recepture bio bi analizom odstrijeljene divljači i to na način da se analizira jetra kako bi se ustanovilo šta to nedostaje divljači u određenom lovištu. Proizvođači soli namijenjene za divljač u smjese često dodaju i lijekove koji preventivno djeluju a ogledaju se u borbi protiv nametnika, te je kupovna sol dupli benefit za divljač.

Sol se postavlja u panjeve, šuplja debla ili u specijalno napravljena solila. Preporučuje se da u neposrednoj blizini solila bude i pojilište ili prirodni izvor vode, jer i divljač, kao i čovjek, nakon uzimanja soli ima potrebu za vodom, piše Lov.ba.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).