Na lovačkim sijelima često ćete čuti rečenicu "Lovac ne može biti svako, jer lovac nije biti lahko". Sada ćemo da se koncentrišemo na samu aktivnost lova i šta ona podrazumjeva, odnosno šta jedan početnik lovac mora da zna o lovu i bavljenju lovom prije samog prijema u lovačko društvo.

Poštuj pravila

Da biste postali lovac potrebno je da poštujete cijeli niz pravila. Nemoguće je samo uzeti pušku i "uletiti" u lovište. Da biste ispravno lovili i zaštitili i sebe i osobe koje su u lovištu potrebno je poštivati cijeli niz pravilnika i zakona koji tretiraju oblast lovstva.

Upoznaj svoju opremu

Kako smo rekli i ranije nepotrebno je i sasvim iracionalno uzeti pušku i zaputiti se prema lovištu. Prije svega potrebno je poznavati svoje oružje. Na pultu kod prodavača dobit ete osnovne informacije, ali ipak potrebno je provesti neko vrijeme na streljištu kako biste se upoznali sa vrstama municije i načinom reagovanja Vašeg oružja. Također u procesu postajanja lovca, za vrijeme pripravničkog staža uložite novac u odjeću, jer će Vam ta ista odjeća služiti nekoliko godina. Potrebno je da za svaku sezonu nabavite odgovarajužu opremu. Testirajte je u uslovima za koju ja namijenjena, da li je zaista vodonepropusna, da li je obuća udobna... U lovu se mnogo vremena provede u pokretu i ne želite da nakon sat vremena shvatite da imate problem sa žuljevima ili da su vam noge mokre.

Spakuj neophodno

U lovu se dešavaju stvari koje nelovcima djeluju nemogućim, pa mi lovci dobijemo često kritiku da pričamo "lovačke priče". Zato budi spreman na sve.  U ruksaku treba da imate opremu i stvari za svemoguće scenarije. Od konzervirane hrane koju ćete držati unutra, preko rezervne opreme, prve pomoći do tečnosti koja je neophodna zbog hidracije u lovu.

Upoznaj teren i vjetar

Poznavaje terena, bar domaćeg, neophodno je za svakog lovca. Samim time sprečavate nemile situacije u lovu (ne želite da vas neko traži jer ste se izgubili), ali i poboljšavate znanje o mjestima na kojima se pojavljuje divljač, na kojima su tzv. prelazi divljači.
Kada kažemo "upoznaj vjetar" to se odnosi na vrmeenske prilike. Treba da znate kako divljač reaguje za vrijeme sunčanih dana, kako za vrijeme padavina. Također i sam vjetar je bitan jer se veliki broj divljači oslanja na čulo mirisa, te je bitno da idete uz vjetar. Hodanje niz vjetar donijet će mirise sa vaše opreme i tijela do divljači koja će na ovaj način da vas zaobiđe u širokom luku.

Budi spreman za odstrijel

Naravno, odstrijel je poseban dio lova u kojem ćete se naći i vi. Jednostavno morate biti spremni za ovaj trenutak koji, bez obzira koliko imamo iskustva, svaki put nosi nešto novo i novi val uzbuđenja.  Ipak u vremenu poslije odstrijela postoji cijeli niz stvari koje se koriste. Nož je neophodan u svrhu guljenja, a također dobro će vam doći i konopac, najlosnka vreća ili više njih, kuke za vješanje na drvo za potrebe guljenja, gumene rukavice, ali i voda ili antiseptičko sredstvo.

 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).