Lov na divlju svinju jedan je od najuzbudljivijih lovova krupne divljači. Posebno u našim krajevima gdje se ovaj lov izvodi grupno. Ipak mnogo lovaca nije upoznata sa činjenicom tzv. socijalnih odnosa u krdu svinje, te često "digne" pušku na prvu jedinku koja je najčešće i najkrupnija.

Odnosi u krdu svinja su matrijahalnog karaktera. U krdu prva svinja, predvodnica, je najstarija i najiskusnija krmača koja predvodi za sobom ostale jedinke i to svoju prasad i krmače nazimke.

Nekoliko ovakvih zajednica često se udružuje u krdo od preko 15 jedinki. Položaj predvodnice iziskuje brojne obaveze i to: vođenje grupe, briga o sigurnosti i koheziji unutar grupe, odlučivanje o periodu parenja, biranje mjesta za ishranu, kao i odabir najsigurnijih puteva za kretanje.

Znanja koja predvodnica ima od ranije prenosi na mlađe, te je njega uloga eduativa i njeno ponašanje je temelj za stvaranje obrasca ponašanja i kod mladih krmača koje je prate i koje bi trebale preuzeti njenu ulogu u narednim godinama. 

U slučaju smRti predvodnice, bilo odstrijelom ili na neki drugi način, krdo biva uznemireno do trenutka dok neka druga ženka ne pokaže dominaciju i ne preuzme krdo. Problemi nastaju u slučaju ukoliko "edukacija" nije dovršena, te se nerijetko dešava da nove predvodnice moraju da lutaju po lovištu dok ne nađu najsigurnije puteve, mjesta ishrane, pojila i zaklone što može dovesti do rasipanja krda i smrti pojedinih jedinki.

U cijeloj priči ostaje da se objasni uloga vepra. Nakon što napune 12-18 mjeseci mladi mužjaci pratitelji bivaju protjerani iz krda od strane starih veprova, kod nas poznatih kao "samci". Tada se mladi mužjaci udružuju u grupe sa mužjacima koji se još ne mogu suprostaviti starim veprovima "samcima". Nakon što navrši dvije godine vepar se povlači od drugih mužaja i postaje samac.

Ono što do sada nije objašnjeno je fenomen da često debelog i krupnog mužjaka prati mladi, sitniji vepar, kojeg u slučaju gona stariji vepar napusti i ostavi psima, navodi se u Enciklopediji lovstva Pascala Durantela.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

E-mail: slobihredakcija@gmail.com

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).