Predsjednik ULD "Tetrijeb Gunjani" Kreševo, Ibrahim Agić, krajem prošle godine je lično učestvovao u spašavanju laneta. Kako je rekao, lane je našao povrijeđeno na ogradi te ga je odvezao sa rođacima Hasanom, Zijom, Alminom i bratom Almirom veterinaru. 

Komšije su primjetile lane povrijeđeno na žicu od ograde, te su odmah prijavili Ibrahimu.

„Po dojavi mještana došli smo do mjesto gdje je lane zapelo. Pomogli smo mu da se oslobodi, a onda ga odmah i odveli veterinaru. Lane je ušiveno i trenutno se nalazi smješteno u štali gdje se oporavlja, a čim bude bolje pustit ćemo ga na slobodu“, rekao nam je Ibrahim Agić.

Kako kaže i ranije je bilo sličnih situacija, prošle godine su spasili par zečeva, a ranije su već spašavali  srneću divljač. Također Agići su redovni i na akcijama iznošenja hrane u lovište, a problem im ne predstavljaju ni nepogode koje znaju zadesiti našu zemlju.

"Nije ovo prvi put da smo spasili lane i divljač Evo slike gdje je moj sin Admir sa lanetom, koje smo spasili prije nekoliko godina. Sada Admir već ide u školu", objašanjava nam Ibrahim dok nam pokazuje, sada već staru, fotografiju.

 

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).