Svako mjesto poznato je, uglavnom, po jednoj lošoj i jednoj dobroj stvari. Željezno Polje poznato je u BiH po apokaliptičnim slikama poplava i klizišta koji nose sve pred sobom, što bi bila ona loša stvar.

Lovačka sekcija Željezno Polje, koja pripada LD „Orlovik“ iz Žepča, osim što je najbrojnija sa oko 80 članova, zasigurno je ona pozitivna stvar u vezi sa Željeznim Poljem, a o čemu bi se moglo pisati na više stranica. Ipak ovaj tekst posvetit ćemo njihovom radu na lovačkom domu Gojanovac.

Dom je, nažalost, stradao za vrijeme poplava, a klizište koje se aktiviralo uništilo je prostor oko doma. Šteta je bila-nemjerljiva.

Da bi se problem riješio pobrinula se Lovačka sekcija Željezno Polje na čelu sa predsjednikom Benjaminom Mujićem.

Ne, dom nije vraćen u pređašnje stanje, nego, nakon radova, izgleda bolje nego ikad.

„Vrijednost radova je na koncu izašla oko 70.000 KM. Ali tu nije samo rad na domu, nego i uređenje okolnog prostora. Uradili smo cijeli niz radova i to : velika i mala kapija, željezna ograda u dužini 150 metara, dva zidana toaleta, 40 metara kamenog zida, u sklopu zida dvije česme, šupa za drva, šadrvan prečnika 7.5 metarasa ognjištem. Nasuli smo komplet teren i izravnali ga, te posadili travu, a unutar dvorišta smo uradili oko 40 metara kamene staze”, govori za Lovački list Benjamin Mujić, predsjednik ove sekcije.

Sam Benjamin je bio na svim akcijama, jer, kako kaže, morao je kao predsjednik da ostalim pokaže na primjeru da se mora učestvovati u akcijama.

„Bio je tu i moj sin Jusuf koji je pripravnik. Ma bili su i ostali članovi sekcije, ali ne mogu da ne spomenem da je Adnan Tursunović, koji je majstor, uradio sve radove besplatno. Također moramo spomenuti i Mirzeta Ahmića koji je bio najredovniji i na kraju lovođu Mujića Jusufa i Ševala Ahmića koji su majstore svaki put obradovali ručkom i kafom“, govori Benjamin.

 

Donatora je bilo sa svih strana, jer je ideja prepoznata kao dobra. Od vlastitih sredstava do onih većih kao što su donacija firme Huenes 2000 KM, firma Bećirović 150 KM, načelnik Mato Zovko i stranka SDA 1500 KM, počasni član sekcije Mujaga Gazić 2250 KM, LD “Orlovik” 1500 KM, lovac Salko Hadžić 500 KM, lovac Refik Kurgaš 1500 KM, te još mnogi lovci i prijatelji društva sa manjim, ali ne i manje vrijednim donacijama koje su pomogle da se ovaj projekat dovede do kraja.

KONTAKT INFORMACIJE

 

  

Adresa: Petrakijina 24, 71000 Sarajevo

Telefon / Fax: +387 33 668 209

Žiro račun: 161 00000 1445 0004

SAVEZ LOVAČKIH ORGANIZACIJA U BOSNI I HERCEGOVINIH

Savez djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas. Savez lovačkih organizacija djeluje  s ciljem da lovačkim organizacijama obezbjedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije. 
Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) i  i Federacija lovačkih asocijacija evropske unije (FACE).